joi, 6 mai 2010

Help yourself

Am decis impreuna cu Mi (a fost ideea ei, drept pentru care imi multumeste) sa salvam lumea. De la ce?, veti intreba. Sau cum vom face asta?
Ei bine, in cele ce urmeaza vom stabili cativa pasi simpli care sa ghideze muritorii catre fericire. Am observat in urma unui studiu empiric amanuntit ca muritorii leaga puternic notiunea de fericire de cea de (bleah) iubire. Eu nu inteleg prea bine cum vine asta, spre deosebire de numita Mi, numai ca studiile mele individuale m-au adus la concluzia ca credinta se manifesta in acelasi fel ca si adictiile sau alergiile: daca o ai pe una, le ai pe toate. Asa se face ca Mi crede in iubire, Duamne Duamne (si Tweety) si eu fumez, beau si fac ce mai fac eu.

De aceea am decis ca obiectul activitatii noastre stiintifice sa fie acest indreptar pentru mai bune relatii. Dupa momentul publicarii acestei lucrari revolutionare, comparabil poate doar cu lansarea Eticii protestante a confratelui nostru Max W., asteptam ca omenirea sa isi conduca existenta (umila, de altfel) catre sus numita fericire, ceea ce va conduce, prin consecinta logica fireasca, la mai mult timp dedicat activitatilor cu adevarat utile, cum ar fi munca voluntara in slujba zeitatii care trebuie hranita zilnic cu ofrande constand in pantofi sau posete.

Indreptar spre fericire

Am decis sa rezumam toate activitatile romantioase la cateva categorii de baza: tentativa, one night stand, futangeala afectiva (cf. Helen Fielding), relatie, RFO (relatie fara obligatii, numita si RNLD – “relatie neserioasa de lunga durata”), despartire, stat in relatie de dragul relatiei (cf. Sex and the City, “You just compared your relationship to chemo”), happily ever after (cf. Daniele Steele si Hunter S. Thompson).

Nivelul 1: Tentativa (ne gandeam sa o numim TNTTV, pentru ca vocalele par prea duioase intr-un articol atat de tehnic): presupune orice contact, interactiune sumara (aici de incadreaza totul, de la schimb de priviri lascive la schimb de numere de telefon), aka tentativa de agatat. Prin urmare, e suficient sa te priveasca si categorisirea este facuta. Nu este loc de interpretari de genul «poate nu se uita la mine», «poate mi s-a parut». Acestea risipesc timpul!

Nivelul 2: One night stand: presupune orice relatie sexuala de ocazie, fie ca se intampla doar o data, dupa cum ii spune si numele, fie ca se repeta in diverse conjuncturi care au aceeasi valoare, luate impreuna, ca si o singura experienta de acelasi gen. Situatiile in care el/ea, din motive mai mult sau mai putin intemeiate, nu duce la bun sfarsit actiunea, nu vor fi luate in calcul. Deci sunteti liberi sa treceti pe lista achizitiilor pe oricine va calca pragul camerei sau peste pragul camerei caruia/careia ati trecut. Sunt admise si locatiile neutre, ba chiar sunt incurajate, cu conditia ca ele sa nu necesite perioade suplimentare de tatonare si risipa financiara din partea dvs.

Nivelul 3: Relatie: presupune sa imparti acel gen de intimitate cu cineva astfel incat cel/cea cu care esti in relatie sa se simta obligat sa iti culeaga prietenii de acasa cu masina in cazul oricarei iesiri in grup in oras. Este de la sine inteles ca acest nivel se poate transforma cel mai usor intr-o inutila obisnuinta presarata cu alta risipa de timp concentrata in eforturile de a gasi mereu ceva nou de facut. Nivelul prezinta, totusi, avantaje : nu mai dai banii pe taxi !

Nivelul 4: RFO sau RNLD: Se poate crede usor ca RFO (relatia fara obligatii) se confunda cu nivelul 1 sau mai ales cu 2. Nimic mai neadevarat. RFO este, de fapt, o forma cinstita de relationare, recomandata chiar de unele curente de gandire ca etapa pregatitoare a nivelului 7. Se intampla atunci cand fiecare participant la relatie cunoaste precis asteptarile celuilalt de la relatie si le indeplineste ca atare. Desigur, acest gen de relatie presupune asteptari limitate, dar benefice (vom nota aici lipsa obligativitatii de a participa cu el/ea la mese festive, de a asculta povesti de la el/ea de la lucru samd).

Nivelul 5: Despartire: Ei da, exista si asta si apare doar dupa nivelul 3; in toate celelalte cazurile acest moment poate fi usor evitat prin metode pe care le vom descrie in capitolul urmator (vezi Cap. II: In pasi simpli, fara ea/el /pana la cel mai inalt nivel). Totusi, in cazul nefericit in care unei relatii ii urmeaza despartirea, este bine de stiut ca aceasta prezinta doua variante : A. Happily divorced si B. Bitterly divorced. In prezent, un procent de 98% dintre persoanele care au trecut printr-o relatie se afla in stadiul 5B, adica sunt bitterly divorced. Trebuie sa spunem ca acest nivel este unul extrem de periculos, care nu e de dorit cu niciun prêt. Nivelul 5A, in schimb, reprezinta o situatie satisfacatoare, care va poate propulsa urgent catre cel mai inalt nivel, si anume 7. O varianta adiacenta a nivelului 5 este C. Divorced with Children, caz in care se recomanda gasirea de urgenta a unui partener «financially healthy» si trecerea miseleasca la nivelul 7b mic: Stocked ever after. Pentru o profunda intelegere a acestui nivel, consultati ghidul nostru “Cheltuie-i banii si taci!”

Nivelul 6: Relatia nesfarsita: urmeaza in mod firesc nivelului 5B, si poate reprezenta atat cazul in care persoana care a parasit nivelul 3 se gandeste in mod continuu si obsesiv la cele intamplate pana atunci, dar si cazul inca mai nefericit in care o persoana decide sa ramana intr-o relatie dupa ce aceasta a incetat sa mai functioneze. In acest caz nicio carte din lume nu va mai poate ajuta, caz in care este recomandata inventarea unor noi adictii. Nu vedem de ce v-am arata care sunt avantajele acestui stadiu, caci doar nu noi v-am adus aici. Totusi, spre propasirea ideii de simplificare, fie : acest nivel le este recomandat doar celor «sex addicted» si/sau «workaholic» care nu dispun de timpul necesar sa reia acest joc de la nivelul 1. Se impune totusi o pedeapsa: cei care vor ramane la acest stadiu care nici macar purgatoriu nu este, vor dezvolta (pe langa adictii) o serie de frustrari (exemplu: frustrarea legata de femeile cu parul blond, frustrarea legata de barbatii cu nasul mare etc).

Nivelul 7: Happily ever after: exista o dihotomie in ceea ce priveste acest nivel extrem de complex, rewarding si greu de atins. Cele doua scoli de gandire care au abordat problema nu reusesc sa se puna de acord decat asupra unui singur lucru: nivelul 7 e misto. Cum se va vedea mai tarziu, exista pasi diferiti care conduc catre acelasi nivel. Totusi, ca sa expunem teoriile ambelor parti, scoala de gandire Mi considera ca nivelul 7 reprezinta implinirea alaturi de o persoana ale carei defecte pot fi tratate drept calitati intr-un joc al imaginatiei perpetue si al asimilarii constiente a ideii ca «te iubesc pentru ca te iubesc, nu te iubesc pentru ca ma iubesti tu». Scoala de gandire Xenu considera ca nivelul 7 poate reprezenta doar o relatie fericita si implinita cu propria persoana (sau cu persoana lui Xenu).

continuarea intr-un numar viitor

3 comentarii:

  1. constat cu mahnire ca lipseste un nivel (intermediar sau de sine statator, asta decide onorata scoala de gandire care a redactat indreptarul): RSDPP - Relatie de Subordonare Devotata cu Propria Pisica. rog comitetul de redactie sa faca modificarile pe care le considera de cuviinta. va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. scoala de la luxemburg are dreptate. Vom reveni cu adaugiri (si cu o propunere de colaborare pe care nu o veti putea refuza :)

    RăspundețiȘtergere
  3. propun timid un melanj intre punctele 4 si 7 asa numita Relatie contra naturii - aia pe care nimeni, dar absolut nimeni, nu ar fi banuit-o si clar este de neinteles. Ca sa fiu mai precis, cand cei 2 sunt impreuna impotriva oricarei logici, ba chiar impotriva propriei intelegeri a lucrurilor, si desi au o bogata activitate sexuala si emotionala in afara casniciei, totusi se iubesc si protejeaza reciproc peste masura. Si tocmai pentru ca nu are niste explicatii rationale, aceasta poveste de dragoste tinteste nemurirea. Este o sfidare a canoanelor de genul ne cacam pe toti, facem ce vrem ca iubirea noastra n-are nevoie de reguli. Si n-am vorbit din proprie experienta, haha.

    RăspundețiȘtergere